Stiva protocolului TCP/IP

Suita protocolului TCP/IP a evoluat pe o durata de 30 de ani. Precum majoritatea softului de retea, TCP/IP  este modelat in straturi. Aceasta reprezentare stratificata conduce la termenul de stiva protocolului (protocol stack), care este sinonima cu suita protocolului (protocol suite). Acest termen poat fi folosit pentru pozitionare (dar nu pentru compararea functionalitatii) suitei protocolului TCP/IP fata de altele, precum modelul SNA (System Network Architecture) si OSI ( Open System Interconnection). Comparari functionale nu pot fi extrase usor din aceasta, deoarece sunt diferente fundamentale in modelele stratificate folosite de diferite suite de protocoale.

Protocoalele de Internet sunt modelate in patru straturi. Fiecare strat reprezentand un "pachet" de functiuni.

Stiva protocolului TCP/IP (model)

Stratul Aplicatie

Stratul aplicati este asigurat de programul care utilizeaza protocolul TCP/IP pentru comunicare. O aplicatie este un proces utilizator care coopereaza cu un alt proces de pe aceeasi gazda (host) sau de pe alta. Exemple de aplicatii sunt Telnet, FTP, SMTP, si Gopher. Interfata dintre aplicatie si straturile de transport este definit numerele de port si de socket-uri, care va fi descris in detaliu in sectiunea Porturi si socket-uri.

Stratul de Transport

Stratul de transport asigura transferul datelor dintr-un nod al retelei in altul. Aplicatii multiple pot fi suportate simultan. Stratul de transport este responsabil pentru schimbul de informatie fara erori (reliable). Principalul protocol de pe straul transport este TCP, care este discutat in detaliu in sectiunea Transmission Control Protocol

Un alt protocol de pe acest strat este UDP (User Datagram Protocol), discutat in detaliu in sectiunea corespunzatore, care asigura un serviciu fara conexiune in comparatie cu TCP, care asigura un serviciu orientat pe conexiune. Aceasta inseamna ca aplicatiile care utilizeaza UDP ca protocol de transport trebuie sa-si asigure propriul control al transmisiei datelor. De regula, UDP este utilizat de aplicatii necesita un mecanism rapid de transport.

Stratul Internetwork

Stratul internetwork, cunoscut ca strat de internet (internet layer) sau strat de retea (network layer), asigura imaginea  retelei virtuale a unui internet (adica, acest strat protejeaza nivelurile superioare fata de arhitectura de retea fizica de sub el). Protocolul de Internet (Internet Protocol - IP) este cel mai important protocol din acest strat. IP este un protocol fara conexiune care nu presupune transferul datelor in siguranta de la straturile inferioare. Mai precis, IP nu asigura siguranta transferului, controlul circulatiei datelor si eliminarea erorilor. Acest functiuni trebuie asigurate la un nivel superior. Ca parte a mesajelor ce circula intre calculatoare este o functie de rutare care asigura ca mesajele vor fi corect livrate catre destinatiile lor. IP asigura aceasta functie de rutare. IP este discutat in detaliu in sectiunea dedicata lui. O unitate de mesaj intr-o retea IP se numeste o datagrama IP. Acesta este unitatea fundamentala de informatie transmisa prin retelele TCP/IP. Alte protocoale ale stratului internetwork sunt ICMP, IGMP, ARP si RARP.

Stratul interfetei cu reteaua

Stratul interfetei cu reteaua, cunoscut si ca stratul de legatura a datelor (data-link layer), este interfata catre hardware-ul (placa sau echivalentul ei) de retea. Aceasta interfata poate asigura livrare sigura sau nu, si poate fi orientata pe pachete sau pe stream-uri. De fapt, TCP/IP nu specifica nici un protocol aici, dar poate utiliza aproape orice interfata de retea disponibila in prezent, ceea ce ilustreaza flexibilitatea stratului IP. Exemple sunt IEEE 802.2, X.25 (care este sigur el insusi), ATM, FDDI sau chiar SNA. 

De retinut ca documentele RFC (Request For Comments) nu descriu sau standardizeaza nici unul dintre protocoalele stratului retea; ele standardizeaza doar modurile de accesare a acestor protocoale din stratul internetwork.

Interactia reala dintre straturi este prezentata prin sageti in figura anterioara. Un model mai detaliat al stratificarii este reprezentat in figura urmatoare.

Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008