Standardizarea TCP/IP si Internet

    TCP/IP a devenit popular utilizatorilor care dezvolta aplicatii internet datorita inerentei sale deschideri si inoiri permanente. Acelasi lucru se poate spune si despre Internet care este o retea de comunicare deschisa. Pe de alta parte, aceasta deschidere poate foarte usor sa se transforme intr-o sabie cu doua taisuri daca n-ar fi controlat intr-un mod oarecare. Cu toate ca nu exista for tutelar universal care sa emita directive si reglementari pentru Internet controlul este in cea mai mare parte bazat pe cooperare mutuala Internet Society (ISOC) servesta drept institutie de standardizare pentru comunitatea  Internet. Este organizata si condusa de catre Internet Architecture Board (IAB).
    IAB insusi se bazeaza pe Internet Engineering Task Force (IETF) pentru emiterea de noi standarde, si pe Autoritatea Numerelor Atribuite Internetului > IANA (Internet Assigned Numbers Authority) pentru coordonarea valorilor comune mai multor protocoale. Editorul RFC este responsabil pentru revizuirea si publicarea documentelor referitoare la noile standarde.

IETF  insasi este condusa de IESG (Internet Engineering Steering Group) si este mai departe organizata sub forma sferelor de activitate (Areas) si a grupurilor de lucru (Working Groups), unde noile specificatii sunt discutate si noile standarde sunt propuse.

Procesul de standardizare a Internet (Internet Standards Process), descris in RFC2026 The Internet Standards Process - Revision 3, se ocupa cu toate protocoalele, procedurile si conventiile care sunt utilizate in sau de catre Internet, chiar daca ele sunt sau nu parte a suitei de protocoale TCP/IP.

 Request For Comments (RFC)

Suita protocoalelor de Internet evolueaza in continuare prin mecanismul solicitarii de comentarii (Request For Comments RFC). Noile protocoale (cele mai multe protocoale aplicatie) sunt proiectate si implementate de catre cercetatori, si sunt aduse atentiei comunitatii Internet sub forma unui  Internet draft (ID). Cea mai mare sursa de astfel de drafturi (ID) o constituie IETF. Totusi, oricine poate trimite o propunere sub forma unui Internet draft catre Editorul de RFC-uri Editor. Exista o serie de reguli pe care autorii RFC/ID trebuie sa le urmeze pentru ca un RFC sa fie acceptat. Aceste reguli sunt ele insesi descrise intr-un RFC (RFC 2223) care indica de asemenea cum sa fie transmisa o propunere pentru un RFC. Odata ce un RFC a fost publicat, toate reviziile si inlocurile sunt publicate ca un noi RFC-uri. Un nou RFC care revizuieste sau inlocuieste un RFC existent se spune ca aduce la zi  (update) sau perimeaza (obsolete) acel RFC. RFC-ul existent se spune ca este actualizat sau perimat de catre cel nou. Spre exemplu RFC 1542, care descrie protocolul BOOTP, este "edita a doua", "fiind o revizuire a RFC-ului 1532 si un amendament al RFC-ului 951". RFC-ul 1542 este de aceea etichetat dupa cum urmeaza: Obsoletes RFC 1532; Updates
RFC 951.

Anumite RFC-uri sunt descrise ca documente informative in timp ce altele descriu protocoale Internet. IAB (Internet Architecture Board) mentine o lista a RFC-urilor care descriu suita de protocoale. Fiecarui document ii este atribuita o stare si un statut. Un protocol Internet poate avea una dintre urmatoarele stari: Standard, Draft standard, Propunere de standard, Experimental, Informational, Istoric. Un protocol Internet poate avea unul dintre urmatoarele statute: Necesar, Recomandat, Electiv, De uz limitat, Nerecomandat.

Starile protocoalelor Internet

Standard

IAB a stabilit ca acesta este un protocol oficial pentru Internet. Acestea sunt impartite in doua grupe:

1. Protocolul IP si cele situate deasupra; sunt protocoale care se aplica intregului Internet.
2. Protocoale specifice unei retele; In general specificatii despre cum se face un protocol Internet pentru tipuri particulare de retele.

Draft standard

    IAB este foarte aproape de a incadra acest protocol ca un protocol standard. Testari substantiale si larg raspandite care genereaza potential multe comentarii sunt de dorit. Comentariile si rezultatele testelor trebuie trimise catre IAB. Exista sanse ca sa apara schimbari in protocolul draft inainte ca el sa devina un standard.

Propunere de standard

    Acestea sunt propuneri de protocoale care pot fi loate in considerare de catre IAB pentru a deveni standarde in viitor. Implementari si testarea de catre mai multe grupuri est de dorit. Revizuirea unui astfel de protocol este foarte probabila. 

Experimental

    Un sistem nu trebuie sa implementeze un protocol experimental decat daca este participant in experimente coordonate de dezvoltatorul protocolului.

Informational

    Protocoale dezvoltate de alte organizatii de standradizare, sau producatori, sau care sunt din alte motive in afara sferei de competenta a IAB pot fi publicate ca RFC-uri pentru a fi utile comunitatii Internet ca protocoale informationale. In anumite cazuri, astfel de protocoale  pot de asemenea sa fie recomandate de catre IAB pentru a fi utilizate pe Internet.

Istoric

    Aceste protocoale care sunt foarte putin probabil sa devina standarde in Internet, fie din cauza ca ele au fost depasite de dezvoltari ulterioare, fie datorita lipsei de interes.

Statutele unui protocol (protocol status) Internet:

Necesar

    Un sistem trebuie sa implementeze aceste protocoale.

Recomandat

    Un sistem trebuie sa implementeze protocoalele recomandate.

Electiv

    Un sistem poate sau nu sa implementeze un protocol electiv. Ideea generala este ca daca ai de gand sa faci ceva de genul acesta, trebuie sa faci exact aceasta.

De uz limitat

    Aceste protocoale pot fi utilizate in circumstante limitate. Aceasta poate fi din cauza starii lor experimentale, naturii specializate, functionalitatii limitate, sau starii istorice.

Nerecomandat

    Aceste protocoale nu sunt recomandate pentru uz general. Aceasta poate fi din cauza functionalitatii limitate, naturii specializate, sau starii lor experimentale sau istorice.

Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008