Modelul client-server

TCP este un protocol de nivel intermediar care are la baza conceptul de conexiune. Acest protocol nu este constituit pe relatii stapan-sclav. Aplicatiile pot utiliza acest model pentru comunicare.

In general, un server este o aplicatie care ofera servicii utilizatorilor internetului; un client este o alta aplicatie care solicita un serviciu.

Exista aplicatii alcatuite atat dintr-o parte client cat si dintr-o parte server, care pot rula pe acelasi sistem sau pe sisteme diferite. Utilizatorii invoca partea client a aplicatiei, care efectueaza o cerere referitoare la un serviciu pe care o trimite partii de server a aplicatiei folosind protocolul TCP/IP pe post de vehicul de transport.

Serverul este un program care primeste o cerere, indeplineste serviciul cerut si transmite rezultatul drept raspuns. Un server poate rezolva, de regula, mai multe cereri (deservi mai multi clienti) in acelasi timp.

Modelul aplicatiilor de tip client-server

    Anumite servere asteapta cererile la un port bine cunoscut astfel incat clientii lor stiu catre ce socket IP sa-si indrepte cererile lor. Clientii utilizeaza un port arbitrar pentru comunicatie. Clientii care doresc sa comunice cu un server care nu utilizeaza un port bine cunoscut trebuie sa dispuna de una alt mecanism pentru a afla carui port sa adreseze cererile lor. Acest mecanism poate folosi un serviciu de inregistrare precum  Portmap, care utilizeaza un port bine cunoscut.

Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008