Aplicatii TCP/IP

Cel mai de sus protocol din stiva TCP/IP sunt aplicatiile. Ele comunica cu aplicatiile de pe alte gazde din Internet si sunt interfata vizibila utilizatorului catre suita  TCP/IP. Toate aplicatiile au cateva caracteristici comune:

Ele pot fi aplicatii scrise de utilizator sau aplicatii standardizate si livrate cu produsul TCP/IP. Intr-adevar, Majoritatea implementarilor suitei de protocoale TCP/IP includ protocoale aplicatie (protocoale care functioneaza folosind suita TCP/IP) cum sunt:

TELNET pentru accesul la calculatoare din internet prin intermediul unei interfete de tip consola text (interactive terminal access).

FTP (file transfer protocol) protocol aplicatie de mare viteza pentru transferuri disk-disk a fisierelor.

SMTP (simple mail transfer protocol) protocol pentru posta electronica.

    Exista o gama larga de astfel de  protocoale aplicatie, dar fiecare implementare a TCP/IP poate contine un set mai mare sau mai mic de astfel de protocoale. Ele utilizeaza ca mecanism de transport UDP sau TCP. Deoarece, am vazut ca, UDP nu este sigur si nu ofera nici un control al transmisiei datelor, aplicatiile trebuie sa asigure rutine de control a transmisiei si eliminarea erorilor. Este adesea mai usor sa construiesti o aplicatie deasupra TCP, care este un protocol sigur si bazat pe conexiune.

 

Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008