Programul pdb2vrml

63

    Acest program este disponibil fără plată pe diverse situri ce conţin date în formatul PDB. Pentru conversia din figura 4 s-a folosit scriptul pdb2vrml.bat listat mai jos:

rem se copiaza fisierul acesta si programele chopext.exe si pdb2vrml.exe
rem in folderul cu fisierele de convertit
rem din windows commander se dragheza fisierul *.pdb catre
rem ichoana shortcut-ului catre fisierul acesta.
chopext %1
b.bat

  Scriptul lansează programul chopext.exe făcut în pascal care nu face nimic altceva decât taie extensia introdusă funcţia drag a windows. Acesta a fost necesar pentru simplificarea conversiei deoarece programul pdb2vrml asteaptă numele fişierului la linia de comandă DOS. După tunderea extensiei se lansează al doilea script b.bat.

Sursa programul chopext.exe este dată mai jos

program chopext;
uses dos;
var ss:string;f1:text;
begin
ss:=paramstr(1);
assign(f1,'b.bat');
rewrite(f1);
delete(ss,length(ss)-3,4);
writeln(f1,'pdb2vrml '+ss);close(f1);
end.

   După cum se vede din listingul anterior cel de al doilea script b.bat generat automat de programul chopext.exe. 

   Dacă calea către pdb2vrml.exe nu este specificată în variabila PATH atunci în folderul (catalogul, directorul) ce conţine fişierele PDB de convertit mai trebuie să conţină: pdb2vrml.bat, chopext.exe, pdb2vrml.exe. Se face un Shortcut (pe desktop, de exemplu) către fişierul pdb2vrml.bat. Se face click pe numele fişerului ce se doreşte a fi convertit lasând butonul mouse-ului apăsat (adică funcţia drag) şi se deplasează cursorul până la shortcut-ul menţionat unde se eliberează butonul mouse. Drept rezultat se obţine un fişier cu extensia wrl (adică în format VRML) cu numele identic cu cel al fişierului PDB. Prin repetarea operaţiei se pot converti oricâte fişiere se doreşte. Depinzând de la caz la caz fişierele în format text VRML pot fi mai mari sau mai mici decât cele în format PDB. Cu programe de comprimare a formatului VRML se pot obţine dimensiuni mai mici. Un exemplu de astfel de program este vrmlpad (program ce permite editarea uşoară a fişierelor VRML). Un fişier VRML în forma comprimată poate fi chiar mai mic decât fişierul PDB original. Spre exemplu un fişier PDB având 22KB a fost convertit cu pdb2vrml la dimensiunea 14KB, iar după compresie a atins dimensiunea de 3KB.

© Cornel Mironel Niculae, 2003-2004

13-Nov-2009